Nya perspektiv på hälsa, teknik och filosofi

Nya perspektiv på hälsa, teknik och filosofi

Nya perspektiv på hälsa, teknik och filosofi

Vi testar Ekolådan

Ekologiskt frukt och grönt hemkört varje vecka. Direkt från småskaliga och lokala odlare. Aroniabutiken rekommenderar!

Jag har prenumererat på Ekolådan i över 10 år. Varje tisdag kommer det en låda med färska grönsaker och frukt. Så det här är egentligen långt ifrån ett ”test”, det är en kärleksförklaring till Ekolådan och en rekommendation till dig som ännu inte provat det eller ens visste att de fanns. För mig har Ekolådan varit en smärre revolution i matlagningen och jag rekommenderar den varmt.

Det är jag, Jens på Aroniabutiken, som skriver det här på eget bevåg. Ekolådan har inte betalat något för detta, men de gav sitt samtycke när jag frågade om jag fick skriva om dem. Som allt vi skriver om här på Aroniabutiken Magasin, gör vi det utan vinstsyfte och vi tar inte emot betalning för någon artikel.

För många år sedan upptäckte jag att ekologiska morötter smakade bättre än icke ekologiska. Jag brukade göra juice i en centrifug av dem. Den ekologiska juicen var sötare och smakade mer. När jag sedan började med Ekolådan, som kommer till dörren varje tisdag förmiddag, var det uppenbart hur mycket godare omsorgsfullt odlad, ekologiskt frukt och grönt smakar.

Ta t ex äpplen på Ica, har de någon smak eller arom? Jag tycker det är nästan omöjligt att hitta äpplen i de stora kedjorna som smakar som äpplen gjorde när man var liten och plockade ett äpple direkt från trädet, ett som fått växa naturligt och är färskt – aromatiskt, syrligt och smakrikt. Ett riktigt äpple ska dofta! Ekolådans äpplen kommer nära färska äpplen från trädet, i varje fall smakar de extremt mycket godare än de storskaligt odlade, trötta äpplena hos Ica.

Jag tror många glömt, eller aldrig upplevt, hur riktiga grönsaker och frukt ska smaka!

Visste du att tomater hos Ica, även de ekologiska, odlas inte i jord utan i näringslösning? De har rötterna i något som liknar stålull. De konstbelyses och har aldrig varit i närheten av riktig mylla. Inte undra på att de bara smakar papper. Har man smakat riktiga tomater, som fått växa långsamt under solen, med rötterna i obesprutad jord, då vet man skillnaden. Sådana tomater hittar du inte på Willys eller Hemköp. Men Ekolådans tomater smakar som riktiga tomater.

Förutom att de inte smakar något, en nackdel med de industriellt odlade grönsakerna och frukten är näringsvärdet. Idag innehåller en industri-apelsin på Ica mindre än 50% av mängden C-vitamin den hade för 50 år sedan. Så också med grönsakerna, som har mycket lägre halter av mineraler och vitaminer. Det blir ju konsekvensen när man hets-odlar och konstgödslar som de internationella mega-aktörerna gör. Småskaligt, lokalt och ekologiskt är lösningen.

Ekolådan har ett intressant sortiment av tilläggsvaror

”Är det inte dyrt då?”, brukar bekanta fråga när jag berättar om Ekolådan och rekommenderar att de också provar. ”Nej”, säger jag, ”det är inte dyrare än på din vanliga butik”. Och man får allt hemkört. Lådorna finns i olika storlekar och varianter, man väljer själv – lilla mixlådan, lilla fruktlådan, stora grönsakslådan, stora Svenska lådan.. En liten låda kostar ca 300 kr, hemkörd. Dessutom finns tilläggsvaror, jag tror det är 500 olika. Själv brukar jag beställa extra varor som citroner, vitlök och lite annat.

Förutom smaken är det positivt att Ekolådan jobbar nära odlarna och stöttar dem, ger små odlare möjlighet leva på sin odling. Vi på Aroniabutiken gillar ju sådant – småskalighet, lokal produktion.

Så här säger ekolådan:

Stiftelsen Biodynamiska Produkter, som grundades 1974, räknas som en av pionjärerna inom handel med ekologiska livsmedel i Sverige. Med åren har vi skapat många kontakter och starka band med odlare och grossister i Sverige, Europa och övriga världen.

För oss är det viktigt att de vi samarbetar med delar våra värderingar. Att de människor som brukar jorden strävar efter att använda den på ett sätt som stärker naturen, snarare än utnyttjar den.

Vi har ett nära samarbete med våra odlare som vi i många fall arbetat tillsammans med i årtionden. Det innebär bland annat att vi träffas regelbundet, tillsammans tittar på våra prognoser och planerar för kommande säsong. På så sätt kan odlarna vara säkra på att deras grönsaker och frukter blir sålda. Det ger dem säkerhet och möjlighet att koncentrera sig på själva odlandet.

Under svensk säsong lägger vi självfallet så mycket svenskodlat i lådorna som vi kan. Men många frukter och vissa grönsaker kommer av förklarliga skäl från sydligare breddgrader. Och oavsett om våra odlare är verksamma i Europa eller på andra kontinenter har de alla sitt stora engagemang för odling och miljö gemensamt med oss.


Jag tycker också det är bra att lådans innehåll varierar efter säsong och att man själv inte styr innehållet. Fördelen är att man får en del kul grönt som man annars kanske inte hade köpt, t ex kom det kronärtskockor, som jag inte hade tillagat förut, men det blir en utmaning att alltid använda alla varorna, aldrig slänga något eller låta det gå till spillo. Kronärtskockan var bara att koka, den var delikat, underbart god. Nu är det inte så att det kommer en massa underligt grönt, så det är aldrig ett problem. Men variationen är mycket positiv, efter säsong.

Du kan själv bestämma hur ofta du vill ha en låda, t ex varje vecka eller varannan. Och vilken sorts låda som kommer varje gång. Deras grönt har inneburit ett enormt lyft i vår matlagning och för vår hälsa!

 

Intressant är att Ekolådan är en stiftelse. Så här beskriver de sig själva:

Ekolådan drivs av Stiftelsen Biodynamiska Produkter i Järna och har inga privata ägare med vinstintresse. Istället går stiftelsens vinst till vidareutveckling av verksamheten. Det kan handla om allt från att ta Ekolådan vidare, rädda Sveriges äldsta och största ekologiska fruktodling, stötta småbönder i Latinamerika som levererar bananer eller kaffe till oss – eller att stödja forskning och utbildning kring ekologisk odling.


Gå till ekoladan.se och se vad de erbjuder och om du kan få leverans dit du bor.

 

Chauffören som levererar hem till mig
Dela artikeln: