Svensk KI professor uttalar sig om PMS och går till attack mot kosttillskott. För de insatta på ämnet blir det uppenbart att läkaren inte har ett helhetsperspektiv på människors hälsa. För den oinsatte kan artikeln i sämsta fall användas som en anledning att sluta ta kosttillskott.
När våra utbildnings- och sjukvårdssystem är designade för att hjärntvätta befolkningen, kommer inga mirakel någonsin hända. Och ändå finns de; miraklen. Ett mirakel är exempelvis födseln av ett nytt barn. Alla som sett en födsel, har fått uppleva känslan av mirakel. Ett annat ”mirakel” är när våra kroppar, med lite stöttande hjälp, kan självläka och återgå till det perfekta system som de är skapade att vara.
Läs artiklar med ett kritiskt öga
Ofta får s.k. ”experter” eller ”professorer” uttala sig som auktoriteter i TV eller tidningar. För åskådaren, som kanske inte är beläst inom området kan det bli svårt att hänga med. Bara om de läser med ett kritiskt öga kan de skärskåda vilket narrativ journalisten följer. Dessutom behöver läsaren besitta tillräckligt med insikter kring hur systemen arbetar för att hjärntvätta oss. Detta i kombination med en ytterligare förmåga: den som Steve Jobs kallade ”connecting the dots”, dvs att förstå sammanhangen.
Förstå sambanden och agendan bakom
Dessa tankeställningar är ramverket vilket vi behöver använda oss av för att kunna sätta in de påståenden som överläkaren Helena Kopp Kallner vid KI, kom med i sitt rätta sammanhang. Dessutom behöver vi förstå vilken journalisternas agenda var redan innan de intervjuade KI-professorn. Artikeln, som publicerades på SVT den 12:e maj, fick stort genomslag i sociala medier, där överläkaren blev starkt kritiserad på grund av hennes påstående om att kvinnors PMS är naturligt, och att de därför inte alls behöver äta kosttillskott.
”Har 75 procent av kvinnor PMS så är det sannolikt naturligt” säger hon.
Sannolikheter – en sanning med modifikation?
Här behöver vi dra i handbromsen på en gång! Sug på påståendet ”det är sannolikt naturligt”! Att en läkare sysslar med sannolikheter visar redan på hennes oseriösa attityd. Läkare bör i högsta möjliga mån hänvisa till kunskap när de uttalar sig, inte matematiska möjligheter, såsom sannolikheter!
Det är med andra ord en gissning det hon påstår som en sanning, när hon menar att det är sannolikt, eftersom hon faktiskt INTE fastslår att så är fallet.
Dessutom, är ett påstående som ”Har 75 procent av kvinnor PMS så är det sannolikt naturligt” en absurditet. Det är som att säga ”Att eftersom 10 procent av svenskar tar antidepressiva så är det naturligt att vara deprimerad”. Men inget är väl mer onaturligt än att må dåligt? Vi mådde inte dåligt när vi föddes. Därför är det inte naturligt. Så uttrycket ”naturligt” är ett felsökt ord i sammanhanget.
Det naturliga vore i stället att söka orsaken bakom VARFÖR problemet uppstår.
Negativa trender i samhället – har sina orsaker
Med samma resonemang som med PMS måste man anse att det är normalt att vara överviktig eftersom en majoritet av Sveriges befolkningen är det. På samma sätt som fetma inte var vanligt för femtio år sedan var heller inte PMS det. Därav följer den logiska slutsatsen att något förändrats i samhället, eller med vårt levnadssätt.
Att kroniska sjukdomar ökar måste bero på något och det är inte slumpen, det är inte våra gener utan det står klart att det framför allt beror på vår livsstil och förändrade levnadsvanor, framför allt kosten, mängden gifter och den ökande stressen.
En svensk gynekolog reder ut sammanhangen
För att komma till roten bakom många besvär/symtom behöver man ofta söka sig utanför den offentliga sjukvården eftersom de bara erbjuder symtombehandling. Jag vänder mig därför till en neutral läkare, som numera gått i pension. Hon har alltså inga särintressen när hon uttalar sig.
”Under de senaste åren har det kommit allt fler kosttillskott nischade mot kvinnor som har hormonella besvär. Det är något helt naturligt” menar läkare och gynekolog Agneta Schnittger, som har över fyrtio års erfarenhet inom kvinnohälsa. ”PMS, smärtsam menstruation och andra cykelrelaterade symtom är mycket vanligt, men det betyder inte att det är ett naturligt eller optimalt tillstånd”, säger Agneta.
Hon förklarar vidare att mängden östrogen och progesteron ändras under en menscykel men om denna förändring inte följer det som är en normal variation mellan dessa hormoner uppstår en obalans mellan dessa hormoner.
När näringsobalansen, som kan ge upphov till den hormonella obalansen, rättar till sig så normaliseras mängden hormoner automatiskt. Kroppen är intelligent och har förmågan att – givet de rätta förutsättningarna – hålla sin balans, s.k. homeostas.
”Tjänar pengar på kvinnors oro och rädsla”
Helena Kopp Kallner, lektor och docent vid Karolinska institutet samt överläkare inom gynekologi vid Danderyds sjukhus, är en av flera inom kvinnovården som ställer sig kritiska till tillskotten. “Det är såklart problematiskt att man tjänar pengar på kvinnors oro och rädsla” säger hon.
Doktor Kallner menar även exempelvis att PMS inte beror på för höga eller låga nivåer av något hormon, s.k. hormonell obalans. Utan det handlar snarare om hur hjärnan tar emot signaler.
Här vill Agneta Schnittger lyfta det faktum att Dr Kallner helt glömmer bort att ta med vårt mikrobiom och vår tarmflora i beräkningen. Det är nämligen numera generellt accepterat inom läkarkåren att vår tarmflora har en stark påverkan på vår hjärna. Vår tarm står i direktkontakt med hjärnan, och från tarmen kommuniceras information som hjärnan tar emot och tolkar. Signalerna går på så vis via tarmen innan de når hjärnan. Om det finns störningar eller obalanser (exempelvis för låga vitamin- eller mineralnivåer) i mikrobiomet kommer det ge direkt effekt på hjärnan, som sedermera kommunicerar ut till det hormonella systemet.
Dr Kallner glömmer bort helheten, något som ju ofta händer inom sjukvården då hela läkarkåren är utbildade i ett system som ser på människan som en maskin med olika separerade delar som inte samverkar med varandra.
Följdfrågor till läkaren på KI
Doktor Agneta Schnittger undrar varför en överläkare ger sig i kast med att kritisera kosttillskott, när detta över huvud taget inte är hennes kunskapsområde? Hon uttalar sig som vore hon en expert på just dessa. Dessutom, menar Schnittger, blir KI-professorn upprörd över ett symptom som PMS och mensvärk, vilket egentligen inte borde vara en överläkares uppgift, då hon bör ägna sig åt att bota eller åtminstone lindra sjukdomar. Så hon halkar helt in på fel bana. Det får en att undra över SVT:s reportrarnas och läkarnas polariserande agenda.
Två läkares vitt skilda perspektiv
Agneta Schnittger, tidigare chef för Karolinakliniken i Linköping, har publicerat flera böcker på temat hormoner/tarmhälsa. För henne, som länge studerat just temat kvinnliga hormoners koppling till tarmfloran, är det sambandet mellan tarm- och mikrobiomet och dess inverkan på våra hormoner (estrobolom) och vårt mående (serotonin och dopamin) som är den springande punkten. Detta samband bortses fullständigt av den överläkare SVT talat med.
”Studier visar samband med låga värden av Vitamin B6 kopplat till PMS. Därför kan kosttillskott ge en god lindring vid just PMS”, menar Schnittger.
Avsaknad av vetenskapliga studier
Ett av doktor Kallners påståenden är att användningen av kosttillskott inte är vetenskapligt bevisat för att verka mot PMS. Det finns även många kvinnor som har god effekt av livsstilsförändringar som innefattar koständringar, motion, stresshantering och kosttillskott. Det i sig är inte ett vetenskapligt bevis men en indikation på att det kan fungera. Det ger anledning till att undersöka saken mer vetenskapligt. Dock saknas de ekonomiska intressena för detta. Det sista läkemedelsindustrin vill se är att det finns kopplingar mellan näringsämnen, brister på dessa och symtom och sjukdomar. Det skulle kullkasta hela deras affärsidé och deras enorma vinster.
Du har två val
Som läsare av SVT:s artikel och som kvinna med PMS har du nu två val.
Väljer du att lita på doktor Helena Kopp Kallner och tro på att det är normalt att 75% av kvinnor i fertil ålder drabbas av PMS och att man inte riktigt vet vad som orsakar problemen?
Eller väljer du att undersöka vidare, ta del av dr Agneta Schnittgers böcker och gedigna kunskap på temat, och även ta in annan information som är beskriven i den vetenskapliga litteraturen. Detta synsätt menar att det inte är normalt att många kvinnor drabbas av PMS och att det finns orsaker till PMS som går att balansera bland annat med hjälp av kosttillskott.
Läs mer
Dr Agneta Schnittger har författat flera böcker kring sambanden tarmflora och hormonell obalans. Mer info finns på https://www.insulindenfelandelanken.com
Av Anna Böhlmark